Internationalisering

På Bruksgymnasiet är internationella frågor en naturlig del av undervisningen och skolan har ett stort nätverk av kontakter runtom i Europa. Som elev på Bruksgymnasiet erbjuds du att söka till flera av de utbytes- och samarbetsprojekt som vi har tillsammans med skolor och arbetsplatser i andra länder. Alla studieresor är kostnadsfria för eleverna.

Genom att delta i ett internationellt projekt får du som elev många nya erfarenheter. Ökad kunskap, möjlighet att utveckla dina språkkunskaper samt nya perspektiv på vardag och liv hemma i Sverige är några exempel på vad du vinner på att hänga med i några av våra projekt!

 

 

 

Våra projekt

 

England - Ossett

Sedan ungefär tjugo år reser tio elever från Bruksgymnasiet varje år till Osset som ligger strax söder om Leeds. Under vistelsen bor eleverna i värdfamiljer och eleverna väljer om de vill ha praktik eller delta i undervisningen på Ossett Academy.

 

 

York

 

 

 

Frankrike – Paris

Elever som läser franska på Bruksgymnasiet har möjlighet att åka på en språk- och kulturresa till Frankrike. Eleverna gör roliga och intressanta studiebesök och förbättrar sina språkkunskaper i verkliga situationer.

 

 

 

Paris

 

 

Italien - Rom

De senaste tre åren har delar av kursen Kulturhistoria på SA-programmet förlagts på plats i Rom. Det är häftigt att med egna ögon få uppleva det vi läser om på kursen, säger eleverna.

 

 

Italien

 

 

Ryssland – St Petersburg
Varje år får tio elever från Bruksgymnasiet chansen att åka till St Petersburg i Ryssland. Vi deltar i undervisningen på Gumnasia 116 och gör flera fascinerande. För att komma den ryska kulturen och vardagen så nära som möjligt bor eleverna med de ryska eleverna i deras familjer. Det kulturella utbytet fortsätter när de ryska eleverna besöker Sverige och Bruksgymnasiet.

 

 

lökkupoler St Petersburg

 

 

Skottland - Islay

 Hösten 2016 åkte elever från NA14 till ön Islay för att samla material till deras gymnasiearbete om "Snowball earth". Hösten 2017 är det dags för eleverna i NA15 att åka till Islay för att arbeta med sina gymnasiearbeten.

 

 

Skottland

 

 

Spanien – Barcelona
Elever som läser spanska steg 4 och 5 på Bruksgymnasiet erbjuds att åka på en språk- och kulturresa till Spanien. Eleverna gör flera spännande studiebesök och får möjlighet att testa och förbättra sina kunskaper i spanska.

 

 

 

Spanien

 

 

Tyskland – Berlin
Elever som läser tyska steg 4 och 5 på Bruksgymnasiet har möjlighet att åka på en språk- och kulturresa till  Tyskland. Under några dagar gör eleverna många intressanta studiebesök och får träna och förbättra sina språkkunskaper i verkliga situationer.

 

 

Tyskland

 

 

USA - New York

De senaste åren har delar av kursen Internationella relationer förlagts i New York. Det har verkligen varit ett lärande för livet!

 

 

 

Utlandspraktik för elever på EE-programmet

Hösten 2015 gjorde en av eleverna på El- och Energiprogrammet två veckors arbetsplatsförlagt lärande hos Shin-Etsu Handotai Europe Limited i Livingston, Skottland. Det var en mycket intressant och lärorik upplevelse som vi hoppas att fler elever är intresserade av. 

 

 

 

 

Utlandspraktik för elever på FT-prgrammet

Hösten 2014 gjorde en av eleverna på Fordons- och Transportprogrammet tre veckors arbetsplatsförlagt lärande hos Audi i Gera, Tyskland. Det är en fantastisk möjlighet att kombinera APL med utlandserfarenhet.

 

 

 

 

För mer information

Anna Södermark

Internationell samordnare

0173 - 866 30

anna.sodermark@edu.osthammar.se

 

 

Internationell samordnare

Har du frågor om vårt internationella samarbete?

Kontakta Bruksgymnasiets internationella samordnare
Anna Södermark
anna.sodermark@edu.osthammar.se

Reseblogg

Nyfiken och vill veta mer om våra elevers egna upplevelser under internationella utbyten?

Det kan du göra genom att läsa deras resebloggar här:

England 2017
England 2017
S:t Petersburg 2015
England 2015
Paris 2015
S:t Petersburg 2014
England
2014
England 2014
Ryssland 2013
Barcelona 2013
Wakefield 2013
Ryssland 2012
Wakefield 2012
Tallinn 2011
Wakefield 2011