Internationalisering

På Bruksgymnasiet är internationella frågor en naturlig del av undervisningen och skolan har ett stort nätverk av kontakter runtom i Europa. Som elev på Bruksgymnasiet erbjuds du att söka till flera av de utbytes- och samarbetsprojekt som vi har tillsammans med skolor och arbetsplatser i andra länder. Alla studieresor är kostnadsfria för eleverna.

 

Genom att delta i ett internationellt projekt får du som elev många nya erfarenheter. Ökad kunskap, möjlighet att utveckla dina språkkunskaper samt nya perspektiv på vardag och liv hemma i Sverige är några exempel på vad du vinner på att hänga med i några av våra projekt!

 

 

 

 

 

 

Våra projekt

 

England - Ossett

Sedan ungefär 20 år reser tio elever från Bruksgymnasiet varje år till Ossett som ligger strax söder om Leeds.   Under vistelsen bor eleverna i värdfamiljer och eleverna väljer om de vill ha praktik eller delta i undervisningen på Osset Academy.

 

  

 

Frankrike - Paris

Elever som har läst franska på Bruksgymnasiet har åkt på en språk- och kulturresa till Frankrike. Eleverna gjorde intressanta studiebesök samt förbättrade sina franska språkkunskaper.

 

 

 

Italien - Rom

De senaste tre åren har delar av kursen Kultur- och idéhistoria på SA-programmet förlagts på plats i Rom. Det är häftigt att med egna ögon få uppleva det som vi läser om i skolan, säger eleverna.  

 

  

 

Ryssland - St Petersburg
Varje år får tio elever från Bruksgymnasiet chansen att åka till St Petersburg i Ryssland. Vi deltar i undervisningen på Gumnasia 116 och gör flera fascinerande studiebesök. För att komma den ryska kulturen och vardagen så nära som möjligt bor eleverna med de ryska eleverna i deras familjer. Det kulturella utbytet fortsätter när de ryska eleverna besöker Sverige och Bruksgymnasiet.

 

 lökkupoler St Petersburg

 

 

 

Skottland - Islay

På hösten i årskurs tre åker elever från NA-programmet till ön Islay tack vare ett samarbete med Stockholms Universitet. Genom fältstudier och föreläsningar samlar eleverna material för att sedan  genomföra kursen Gymnasiearbete om "Snowball earth", dvs om jorden var totalt nedisat för 600 miljoner år sedan.

 

  Skottland

 

 

Spanien - Barcelona

Elever som har läst spanska steg 4 och 5 på Bruksgymnasiet har flera år åkt på  språk- och kulturresa till Spanien. Eleverna gjorde flera spännande studiebesök och fick möjlighet att testa och förbättra sina kunskaper i spanska.

 

 

 

Sydafrika - Kapstaden

Vårterminen 2018 kommer elever från årskurs tre att genomföra delar av olika kurser i Kapstaden, Sydafrika. Dagens globala värd, med alla möjligheter och utmaningar som det innebär, och FNs arbete med de globala utvecklingsmålen, gör Sydafrika till en oerhört spännande plats att besöka, studera och utvecklas av.

 

 

 

Tyskland - Berlin

Elever som har läst tyska steg 4 och 5 på Bruksgymnasiet har åkt på en språk- och kulturresa till Tyskland. Under några dagar gjorde eleverna många intressanta studiebesök och fick träna sina språkkunskaper i verkliga situationer.

 

 

 

 

USA - New York

De senaste två åren har delar av kursen Internationella relationer förlagts i New York. Eleverna fick där använda de teoretiska kunskaper som de fått lära sig i skolan. Väl hemma i Sverige igen fick de sedan presentera de nya kunskaperna på olika sätt. Det har verligen varit ett lärande för livet!

 

 

 

 

Utlandspraktik för elever på EE-programmet

Hösten 2015 gjorde en av eleverna på El- och Energiprogrammet två veckors arbetsplatsförlagt lärande hos Shin-Etsu Handotai Europe Limetid i Livingstone, Skottland. Det var en mycket intressant och lärorik upplevelse som vi hoppas att fler elever är intresserade av.

 

 

 

Utlandspraktik för elever på FT-programmet

Hösten 2014 gjorde en av eleverna på Fordons- och Transportprogrammet tre veckors arbetsplatsförlagt lärande hos Audi i Gera, Tyskland.  Det är en fantastisk möjlighet att kombinera APL med utlandserfarenhet. Vårterminen 2018 kommer fler elever från Bruksgymnasiet att göra del av sin praktik i ett annat EU-land.

 

 

 

Internationell samordnare

Har du frågor om vårt internationella samarbete?

Kontakta Bruksgymnasiets internationella samordnare
Anna Södermark
anna.sodermark@edu.osthammar.se

Reseblogg

Nyfiken och vill veta mer om våra elevers egna upplevelser under internationella utbyten?

Det kan du göra genom att läsa deras resebloggar här:

England 2017
England 2017
S:t Petersburg 2015
England 2015
Paris 2015
S:t Petersburg 2014
England
2014
England 2014
Ryssland 2013
Barcelona 2013
Wakefield 2013
Ryssland 2012
Wakefield 2012
Tallinn 2011
Wakefield 2011